mydreams

ke arah impian itu..akan terus melangkah walau seribu onak dan duri merentasi,,aku akan tetap tabah menuju IMPIAN ITU

Saturday, 3 December 2011

TVS CD11 DAN CD 12

Bila dh tambah dos gonal ke 300iu, Alhamdulillah membesar lah skit telur aku bila tvs cd11..tp tu pun x cukup lg cam yg sepatutnya..sebenarnya ada sorang lg yg akan sama2 wat ivf ni kt kuantan..kata nurse telur dia dh besar dan opu dia hr sabtu 26.11.11...aku plak kena dtg lg esoknya,cd 12 jumaat 24.11.11..ni result tvs aku pd cd11: ovari kanan;15x20, 14x14, 9x10, 9x8..ovari kiri; 16x20,12x11,14x13, tebal dinding rahim 14..waktu tu aku rasa agak sedih sebab telur aku masih sampai 18..menurut doktor,kiraannya dua nombor di campur dan dibahagi 2,cth 20x15 (20+15=35/2=17.5)...tak putus2 aku berdoa semoga yvs esok ada berita gembira buatku, amiin.

aku ke HSNZ kali ni bertemankan ibu dan sepupu yg sudahku anggap seperti kakaku sendri..seawal 8 pg kami bertolak,singgah jap breakfast nasi minyak zaki.yummy,yummy..hehe..samapai hospital dah kul 9.15..lps daftar trs ke klinik o&g..oleh kerana hr ni hr jumaat, kaunter pendaftaran kt klinik rawatan harian ni tutup, jadi aku kena gi daftar kat kaunter masuk wad di bangunan wad HSNZ..Dr roziana yg wat scan hr ni, Dr nasir cuti..Alhamdulillah, telur aku dh ada yg besarn ikut saiz yg sesuai utk opu dan aku akan opu pada hr ahad,27.11.11..hr ni las inject,,horrraaaayyyyyyyy...tp mlm ni aku kena inject pregnyl kul 12 mlm kat punggung..sebenarnya blh datang cucuk kat hospital tp aku x ke sana, mujur k,kay,nurse hsnz blh tlg cucuk aku..so aku ke rumahnya mlm tu..tp terlambat sikit kul 12.30 baru sampai sbb sbl tu en.suami gi berurut, sakit belakang..kul 12 baru habis..huhu..aku dh cuak sebenarnya sbbkata k,kay x blh lambat inject kut telur tak matang masa opu nanti..pregnyl ni utk matangkan telur..

balik dr hospital lps tvs tnghari tu, dapat call dr uia kuanta, minta datang hr sabtu kul 10 utk breifinf sbg persediaan sbl opu..bertolak kul 8 pg dr rmhku, smpai sana dlm 10.30..huhu..aku di kehendaki berpuasa mulai kul 12 mlm utk bius pd hr ahad dan kena makan antibiotik pd kul 6 pg ahad..berdebar bukan main aku menunggu esok..yg berlegar difikiran..camner lah kalau aku tersedar sbl opu selesai..ramai yg kata sakit..alahai, Yaallah, permudahkanlah urusanku,amiin..tak putus2 aku berdoa...mlm tu aku tunaikan solat tahjjud,taubat dan hajat memohon rahmat dr Illahi semoga dpermudahkan segalanya..

Tuesday, 29 November 2011

Gonal f 300 iu

assalammualaikum..rindunya aku nk menulis kt sini..entry ni sebenarnya dh buat pada hr selasa 22hb nov 2011, pada cd9..lps tvs kali kedua..tp hasrat tertangguh sampai skrg sbb line internet 3G phone aku slow sgt kt kg..tu psl gak aku menyepi jer padahal terlalu byk benda nk aku cerita..bukan apa sbg kenangan buat zuriatku nanti,insyaallah..

aku mula tvs pada cd7..sepatutnya cd6 tp jatuh pd hr sabtu,klinik o&g hsnz k.trg cuti hr sabtu, so pospond hr ahad (20 nov 2011)..result utk cd7 ni memuaskan,Alhamdulillah..ovary kanan; 13x12,10,9,8x7 (3 biji), ovari kiri: 13x2,9x10,7x8, ketebalan dinding rahim 12(cantik kata doc,hehe)..doc srh aku teruskan gonal 225iu dan mula cucuk cetrotide (betul ke eja ni hehe) hingga cd 12..tvs kali kedua cd9 (selasa 22 nov 2011), oleh kerana telur nampak cam slow perkembangannya, doc tambah dos gonal ke 300iu..banyakkan..nurse pun kata tinggi dos tu..huhu kena cucuk sampai cd 12..resul cd9: ovari kanan; 10x13,11x13(2 biji), ovari kiri; 14x14(2 biji)11x10(3)..sikit jer beza dr cd7 kan..tu pasal lah kena tambah dos..

waktu aku menulis ni sebenarnya pd cd 16..aku baru jer tansfer embrio pagi tadi di uia kuantan..Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..insyaallah akan ku ceritakan nati perjalanan ivfku..skrg tgh baring dan bermulalah 2ww buatku, aku akan berada di kuantan ni selama 2 hari..hari ni aku duk kat le village resort, beserah, esok aku pindah ke de rhu resort..duk sorang2 dalam chalet ni, blh lah menulis kt sini dgn aman..anak dan en, suami masih duk mandi-manda kt kolam,xder lah yg mengacau,hehe..hari khamis 1 dec  balik kl..Ya Allah, rindunya kat rumah kt kl..yalah, dr hr sabtu 19 nov lagi aku dh blk trg.. semoga semua embrio yg berada dalam rahimku sekarang serasi dan damai di sana,semoga terus grow menjadi zuriat kami, amiiiin

Monday, 14 November 2011

CD1

perjuanganku bermula lagi.semoga kali ini dimakbulkan segala hajat di hati dan usaha kami berhasil,insyaallah..esok aku akan start cucuk gonal 200iu..esok gak aku kena ambik darah..selama 12 hari,tp stok yg ada utk 6 hr je..nanti time gi tvs pada hr ke 6 baru ambk stok ubat utk hari seterusnya..

Wednesday, 9 November 2011

GONAL 225 IU

eemmm...dah lama jugak aku biarkan rumahku ini bersawang..mungkin lps ni x lg kut sbb aku akan mulakan perjalanan ivf sebaik saja cik p berkunjung bln ni..dan sepertimana tujuan asal blog ni tercipta adalah untk catatan aku dalam perjalanan menuju impian.. 8 nov 2011, aku n en suami ke hsnz k.trg, kami kena ambik darah utk ujian saringan bg memastikan kami bebas dr penyakit hepatitis dan 2 lg tu aku lupa dh apa..kalu utk aku plak ada extra satu ujian penyakit rubella. aku juga dapat bekalan ubat..gonal f 225iu.tp untuk 5 hari dulu.selebihnya nanti dibekalkan lg bila dtg tvs pd hr keenam cycle ni..dr nasir amat galakkan pesakit yg nak buat ivf makan jus monavi..kena makan somi istri..aku ada gak lh beli tadi..rm120 sebotl dr staffnurse hsnz..semoga segala usaha diberkatiNYa dan segala urusanku dipermudahkanNya,begitu juga untuk semua rakan2 ttc yg lain,amin..

Wednesday, 26 October 2011

cantikkan..

apa yg cantik? tu, prm ngandung tu, cantikkan...huhu..mungkin kata2 tu spontan jer keluar dr bibir en suami, tp cukup buat akau bersedih..nyata sekali en suami juga skrg dh x sabar2 nak baby lagi..ya lah dah 8 tahun usia puteri kami, dah 7 tahun kami berttc saban bulan tanpa pernah jemu ..tanpa pernah tertinggal walau sebulan..macam2 cara perubtan kami cuba, pantang dengar ada bidan mahupun bomoh sekalipun kami pergi..dalam tempoh itu 4 iui dh kami jalani di 3 pusat perubatan di kl ni,..sebut pasal berurut, entah berapa org bidan dah aku pergi, sebut pasal perubtan tradisonal pun sama..macam yg dah aku dengar, ada makhluk halus dalam perut, ada benda yg makan benih ku saban bulan, ada yg bomohkan ku dengan ikat rahim agar x hamil..macam2..nak percaya sangat benda2 camni tak boleh, nanti blh jadi syirik plak,nauzubillah...

dan hari ini...aku masih lg gagal hamil..setiap bulan selama tujuh tahun bukanlah satu masa yg singkat...agaknya kesabaran en suami dalam menanti hadirnya baby sudah kian menipis...walau tak pernah diungkapkannya, namun dapat aku rasakan..lebih2 lagi dengan kegagalan iuiku baru2 ni..kesian sungguh aku  padanya, namun apa dayaku...masih ku ingat, bila waktu suburku dijangka tiba, suamiku yg terpaksa ke ipoh atas tuntutan tugas akan pulang jugak pd hr yg sama agar kami tidak terlepas waktu subur tersebut. walau penat sekalipun en suami tidak pernah merungut.bukan sekali,bukan dua kali..tak terhitung rasanya en suami berkorban sedemikian dengan harapan di akhir kitaran ku bulan tersebut akan hadir berita gembira, namun .harapan masih tinggal harapan..huhu

acap kali aku menangis tiap kali puteriku bertanya..ibu, bila ibu nak dapat baby..anakku, ibu tiada jawapan untuk soalan itu..sungguh ibu tak tahu sayang..pernah diminta agar aku mengambil anak angkat, katanya dia bosan, xde kawan..anak angkat pun xperlah..acap kali juga hati ini tersentuh melihat dia amat teruja setiap kali  berpeluang untuk bermain dengan baby..tak kira baby siapa, walau dimana..di kedai makan, disurau bila kami singgah solat atau dimana saja..raut wajahnya yg nampak sayu bila di ajak pergi meninggalkan baby tersebut amat mnyentuh perasaanku..maafkan ibu wahai anak..sesungguhnya ibu tak berdaya..seringkali ku berpesan, adik berdoalah banyak kt Allah, pasti Allah akan bagi nanti, cuma lambat skit jer..semoga puteriku memahami

kini, aku menunggu period kan datang utk mulakan ivf..sangat besar harapnku kali ini..aku tak putus2 berdoa semoga Allah permudahkan rezkiku..banyak blog2 kawan2 ttc yg menjadi rujukanku saban hari..semoga segala pengalaman yg dikongsi dapat memberi manfaat kepada semua yg sekapal..sesungguhnya perasaan kita ini hanya difahami oleh orang yg mengalami..terkadang mereka di luar sana tak faham atau mungkin tanpa sengaja telah melukakan kita walhal pada mereka itu tiada apa2..itulh perbezaan antara kita dan mereka..apapun kita tetap istimewa..

Saturday, 22 October 2011

LUAR BIASA

cik p ku kali amat luar biasa...sakit yg teramat..meriah yang teramat..dan..byk ketulan2 yg keluar (sorry, agak tak senonoh ayat ni)..entah kenapa..tapi yg pasti aku tak sabar menunggu cik p ni stop dan usaha lagi..aku akan ttc secara natural bln ni tanpa clomid, tanpa cucuk mencucuk..rest dulu sebelum teruskan nge ivf cycle nov nanti..sebenarnya setiap bulan sejak 7 tahun yg lalu aku sentiasa berusaha keras, x pernah kenal erti give up..en suami juga tidak pernah jemu..aku amat kagum dengannya..dan setiap kali cik p bertandang dia jualah yang menenangkan ku setiap kali airmata mengalir saban bulan..kerana itulah bila iui ku kali ini gagal..aku tanya, abg kecewa ke, sedih ke..tenang jawapannya; xper its ok, bukan sekali atau dua kali kita gagal..dah berkali2 dalam 7 tahun ni..dah biasa,tak der apa yg nak di kecewakan,kita cubalh lg,nanti ada lah tu..sob,sob..

Ya Allah....tabahkanlah hati hambaMu ini

Friday, 21 October 2011

Belum rezekiku

setelah 7 hari aku spotting, akhirnya..sob,sob,sob..dengan sedihnya, iui ku kali ke 4 ni gagal lagi. belum rezekiku nampaknya kali ni..cik p bertandang dengan meriahnya hr ni..sakit perut dan pinggang pun agak luar biasa kali ni..sakit sesangat..huhu. bertambah lh sedih..huhu.dan hari ni jugak aku stop makan duphaston dan ambk ubat utro..masih ada bakinya.xper lh , bak kata nurse kat MAC HUKM hari tu walaupun spotting masih kena beli ubat ni, nanti kalau period ubat ni blh simpan utk rawatan akan datang..waktu tu aku terus berdoa, Ya Allah, perkenankanlah doaku, semoga tiada rawatan akan datang lagi untukku..namun, kuasa dan kehendajk Allah mengatasi segalanya..andai belum di kehendakiNya, maka aku harus terus berusaha lagi dan lagi dan lagi..ya tanpa jemu..dengan harapan, satu ketika di hari yg sangat istimewa itu Allah mendengar dan memakbulkan doaku..amin

aku kini harus persiapkan diri untuk ivf bulan nov ni..kadang-kadang aku jadi takut sebenarnya..takut untuk menghadapi kegagalan lagi..amat sukar untuk memujuk hati ini agar terus redha dan bersabar, Alhamdulillah aku masih dapat mengawal rasa hati agarterus tabah..aku sedih kerana banyak hati yg kecewa dengan kegagalanku kali ini..maafkanku, bukan dayaku..walaupun en suami cakap xper, kita blh cuba lagi, toksah sedih2..betul, kita blh cuba lagi tapi.....huwaaaaaa,huwaaaa

Ya Allah, sesungguhnya terlalu banyak dosaku padaMu Ya Rabb..Ampunkalah dosaku, makbulkanlah doaku Ya Allah..kurniakanlah kami zuriat keturunan yg baik Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Mendengar Ya Rabb

Tuesday, 18 October 2011

kemerah~merahan

huwaaaa...hr ni dah kuar kemerah~merahan..sob,sob..aku sedey sangat..tp masih on duphaston dan utro tu sbb pad yg aku pakai dr pg td hanya terpalit sedikit sahaja yg berwarna coklat..aku x pasti nak trskan ubat tu ke x..huhu

Aku call k.kay, nurse o&g hsnz k.trg nak tanya pendapatnya sbb nurse kat MAC hukm kata trskan sehingga peot kuar byk sampai pad penuh baru stop..kalau ikutkan k.kay dia kata stop jer, itu mungkin permulaan peot..huhuhh..aku ikut je lh kata nurse hukm tu lh.hehe, manalah tahu ada tahu, ada rezki..

Monday, 17 October 2011

CD35

setiap hari ada spotting..sedikit tp cukup untuk merisaukanku..huwaaaaaaaaaa..brownish tu mula kuar pagi jumaat lps,14hb okt 2011..terus call MAC HUKM tanya..nurse yg menjawab phone call aku kata teruskan ubt duphaston dan utro tu sehingga kuar fresh blood yg samapai basah dan penuh pad, baru berenti makan ubat..
hari demi hari amat mendebarkan..sehingga ke hari ini keadaan masih sama..huhu..sebenarnya semalam aku dh wat upt, guna clearblue lagi biar accurate..tp resultnya -ve..aku mula x keruan, tambah2 lagi hr ni dh ada darah sikit2 yg keluar..aku amat berharap iui kali ni berjaya Ya Allah..namun apakan dayaku, andainya suratan tidak menyebelahiku kali ini, aku redha kerana segalanya adalah ketentuanNya

Thursday, 13 October 2011

CD31

hari ni dh 31 hari dr tarikh cik p mengunjungi aku last month..cycle aku yg paling pjg sebelum ni 32 hari..ermm, kena tunggu beberapa hari lagi lh utk check kalau cik p x bertandang esok ler..sebenarnya aku dh gatai pi cek 3 hari lps..tp seperti biasa lh, -ve ler, apa lagi..huhu


aku rasa nak tunggu hari selasa depan, 3 minggu after iui baru nak test lagi lah kalau cik p x mai..cam awal sgt lah aku test hr tu kan..itulah excited sangat..kan dah frust.huhu..aku ada gak terpikir ke cik p aku ni segan nak mai sebab aku makan duphaston dan insert ubat kat tuuuuuuut,,...atau..jeng.jeng.jeng


Ya Allah, kurniakanlah aku zuriat keturunan yg baik, sesungguhnya engkau Maha Mendengar segala doa..amiin

Wednesday, 5 October 2011

duphaston

satu masuk ikut mulut..satut masuk ikut tut..huhu..setiap hari 3 kali sehari..pukul 8am,4pm dan last 10 pm..yang kena makan tu namanya duphaston..yg satu lg tu plak ntah apa namaya..nanti jap lg mummy chek key..ubat2 ni nak kena ambik sampailah appoinment nge prof zainul 9 november ni..itu pun kalau cik p mummy tak bertandang lh bln ni..hrp2nya camtu lh,amiin...kata prof selagi x period selagi tu kena ambik ubat ni..mummy ada gak tanya fungsi ubat ni..semuanya untuk support pregnancy after iui..bersinar rasnya harapan...berbunga2 hati mummy mendengrnya..ya lah , cam cerah je skit harapannya kan.namun segalanya adalah dengan ketentuan Illahi..semoga ada rezki mummy kali ni, amiin

tp terus terang, semakin hampir ke 13 okt..hr yg sepatutnya mummy dikunjungi cik p semakin berdebar dan tak keruan jiwa mummy ni..hati tu rasa cam takde apa2 tapi tetap menaruh harappan walaupun sebenarnya tak nak berharap sangat .. takperlah, apapun resultnya nanti akan mummy cuba terima dengan redha..pasti ada hikmahnya di sebaliknya..pasrah                          

Monday, 3 October 2011

PENJAGAAN SELEPAS IUI

Kata orang, lepas wat iui kena rest, kena pantang makan macam2..aku? eh! haruslah jaga kan..hehe..tapi itulah kadang2 den terlupo..sudahnya dah terangkat benda berat, dah terminum ais dan macam2 ter lagi lah..camner ni..huhu..hari ni aku baru 6 hari lepas iui..tak tahu lh camner rezekiku kali ini..segalanya aku serahkan kepadaNya..tiada daya upaya ku Ya Rabb..melainkan hanya dengan izinmu Ya Allah..

tapi..malam ni aku rasa tak keruan..rasa nak nangis..huaaaaaaa..sebabnya, en.suami aku nampaknya benar2 berharap..katanya, bila dapat tahu pregnant ke tak yang..tak sabar rasanya nak tahu..huwaaaa,huwaaaa..aku jadi takut..takut tak berjaya..akan kecewakah en suami..bila aku kata aku sangat tak suka kalau dia mengharap, takut dia kecewa dan aku akanlebih kecewa kalau aku mngecewakannya..tapi en suami plak kata..taklah,tak mengarap sangat..pulak dah..habis tu awatlah cik abang duk kata lagu tu tadi cik abang oiii...huhuhu

takpe lah..apapun keputusan iui kali ni nanti, aku pasrah, aku redha dan akan ku tabahkan hatiku semampu mungkin andai ianya menyakitkan..dan andainya ia membahagiakan, akan ku sujud kehadratmu bagi mensyukuri nikmat dan anugerahMu  Ya Allah

Tuesday, 27 September 2011

INILAH HARINYA..IUI

pesan nurse kat kaunter mac hukm..datang awal ya hr selasa, kul 8 pg dah ada kt sini..insyaallah.hehe..namun kita hanya merancang,Allah yg menentukan..memandangkan malam tadi kul 3 pagi aku barui sampai rmh dr klia sebab htr adik ipar sambung belajar ke mesir..sudahnya kul 9.15 baru aku sampai..huhu

sampai jer trs ke kaunter, nurse bg bekas utk en.suami produce sample..masa tu ada org kat dalam bilik..so tunggu ler kami..kul 9.45 baru blh guna bilik tu..namanya bilik tu BILIK BERKAT..cantik namaya, semoga diberkati usaha semua yg sedang berttc..dalam kul 10.15 segalanya selesai.en.suami trs ke bank rakyat sbb ada meeting kul 10.45..tinggal lah aku menunggu sorang2..tp xper aku dh biasa..sementara tunggu sample sedia dalam 45 minit aku gi breakfast jap..kul 11 dah ada kat depan kaunter dah.

prof datang kul 1..lamakan aku tunggu tp tak aku rasa bosan cuma rasa nak terkencing ni jer yang buat akau tak selesa..prosedur iui kalini  amat mudah ..mungkin kerana kepakaran prof zainul..aku rezst dalam 1 jam..lena sangat sbb ngantuk malam ted tido lambat..hahaha..aku hanya terjaga bila en suami call nak datang ambik,meeting dh habis..bila aku nak balik baru aku tahu kena scan plak dulu..patutlah disuruh tahan kencing..nak tgk telur dah pecah ke belium..inilah kali pertama aku buat iui bgini prosedurenya, bagus sangat aku rasa..Alhamdulillah, aku dh ovulate..Ya Allah, permudahkan lah segalanya dan perkenankanlah doa kami Ya Allah..

hr ni aku byr 360 utk duphaston dan progetron..duphaston kena makan 3 kai sehari, progestron kena insert vaginaly 3 kali sehari..sebelum ni aku dah 3 kali buat iui ytp x pernah dibekalkan ubat sebegini..ubat ni utk membantu kehamilan..aku kena ambk sehingga tarikh appoinment dgn prof 9 nov ni...aku cuma perlu stop bil;a cik p datang bertandang..aku amat berharap cik p main jauh2 bln ni..x payah lah datang cik p utk 9 bulan..please..

setelah semuanya selesai ..aku bertolak balik, sampai rumah dah kul 4..trs insert ubat then tido...serononyer..hehe

Ya Allah, berkatlah dan rahmatilah usaha kami..kabulkanlah doa kami, kurniakanlah zuriat keturunan yg baik kepada kami Ya Allah..sesungguhnya Engkaulah yg Maha Mendengar segala doa..amiiiin

Suntikan menonys utk iui

bermula 14 september hingga 25 september aku kena ambik menonys 150iu..kalau ikutkan prof zainul  suntikan tu kena ambik SC atau cucuk kat perut tp aku pandai2 pi cucuk kt punggung..eh, bukan saja2 tau..sebenarnya camni..pada 14hb sept tu, kiranya hr pertama akau nak cucuk aku ada appoinment nge gyne Dr nasir di HSNZ k.trg utk ivf bln dec ni..jadi ts minta k.kay salah sorang nurse kt sana..k,kay ni memang baik dan peramah orangnya..menurutnya menonys ni sama macam ubat foliova, satu company sepatutnya cucuk kt muntut..kat kotak pun ada tulis camtu gak..Intramusculer only..tp k.kay cucuk jugak lh kat perut hr tu..pas aku jumpa dr nasir, k.kay atang jumpa aku dan cakap dia ada tanya supplier dr company ubat menonys ni..supplier tu cakap x blh cucuk kat perut nanti perut jadi bengkak2..aku apalagi, esoknya dan seterusnya terus cucuk kt muntut..sorry prof..hehehe

hasil scan aku hr ahad hr tu adalah telur yg besar tp x banyak..telur memang bnyk sebenarnya ..sebelah kanak ada 9..sebelah kiri ada 4..haaa, 14 semuanya tp yg besar cuma satu jer..huhu..hr ahad aku cucuk menonys kul $
4 ptg..mlmnya cucuk pregnyl plak utk pecahkan telur..huhu.iui dijangka buat hr selasa..mudah-mudahan dipermudahkan dan diberkati Illahi, insyaallah

Tuesday, 23 August 2011

rezeki mereka...

kata orang kalau dah rezeki takkan ke mana..begitulah kuasa Illahi...kun fayakun..dalam pada sedang gigih berttc, dua bln lps akau dapat berita dr mak adik ipar aku hamil anak kedua, naknya yg sulung baru je masuk 2thn dan dia hanya sebln jer baru stop pil perancang..sebagitu cepat rezeki Allah untuknya..namun mak seolah2 krg bersetuju..mungkin kerana anaknya masih kecil dan dirinya yg kurang cergas..hehehe..apapun, rezki kalau Allah nak bg tetap akan kunjung jua..kalau blm rezki apakan daya..Alhamdulillah,kita redha ajelah dan trs usaha serta berdoa..tak lupa jua berserah padaNya.

minggu lps, sorang lg adik ipr aku yg pertama mengandung anak ketiga..hanya stop pil perancang 2 bln jer..trs lekat..seolah2 bagi mereka, nak jer trs dapat..tinggal plan jer bila nak..Alhamdulillah, murahnya rezki Allah buat mereka..cemburukah aku? ya..memang cemburu..namun aku tetap bersyukur dengan kurniaan Allah dan rezeki yg melimpah ruah untukku dan en.suami..andai aku ditakdirkan tiada peluang utk hamil lg, aku pasrah..biarlah segala perhatian dan kasih kami utk puteri tunggal kami kini..bak kata en.suami, abg x kisah kalau sorang anak kita..itu kata en.suami tp tidak utk puteriku..saban hari bertanya, bila aleya nak ada adik ibu? kenapa aleya sorang jer yg takder adik? aleya bosan takder teman bermain..reaksi puteriku bila tahu sepupunya bakal ada adik, bestlah dia kan bu baru 2 thn dah ada adik, aleya dh 8 thn pun blm ada adik..kesiannya puteriku...hai anak,andai ibu mampu, pasti dirima takakn perlu menunggu sebegini lama uk bergelar kakak..tp apakan daya ibu nak..sama2lah kita berdoa sayang semoga Allah cepat beri rezeki buat kita..amin

sejak aku byk membaca catatan blog mereka yg sdg ttc sepertiku dan join forum Rh serta cari malay forum agak terubat lara di hati..bersama teman senasib dan seperjuangan terasa diri ini tidak berseorangan..terasa kuat dan terus bersemangat utk gigih berusaha tanpa mengenal erti berputus asa..aku yakin akan ada rezki untukkan aku suatu waktu nanti, insyaallah..Tahniah kepada rakan2 ttc yg tlh berjaya hamil, mya,ladymira,wiyah dan beberapa org lagi..semoga dirahmati Allah sentiasa..semoga Allah jua makbulkan doa kami yg lain..insyaallah

Saturday, 13 August 2011

IVF..

Malam tadi airmataku menitis lagi..tera kerdilnya diri ini.itulah aku, seorang hamba yg lemah..walau bagaimmana kuat aku berusha, walau sejuta doa kupanjatkan, walau segunung impian kubina namun andai Allah masih tidak mengizinkan..maka berkunjunglah cik p tepat pada masanya..puteri dan ensuami, maafkan ibu..lebih down rasanya melihat ensuami nampak turut kecewa walau kata2nya ttp mengatakan..xper,..

Puteriku..terlalu mnginginkan teman utk bermain..aku, terlalu ingin merasai keindahan mengendong dan menyusukan baby setelah 8 thn pengalaman itu berlalu..ia semakin pudar dr ingatan..cik p ku x pernah gagal utk bertandang sejak 8 thn ni..6 thn lps aku mula ttc...3 thn ni aku terlalu serius ber ttc dan hari ni aku dh penat..

Aku dijadualkan buat ivf november ni..mmg aku terlalu berharap agar aku blh mengandung sbl november..tp nampaknya harapanku tinggal harapan..semoga ivf nanti bakal menjanjikan sesuatu buat kami dengan izin Allah...

Sunday, 17 July 2011

tinggal harapan..

sebenarnya dari hari jumaat lagi aku nak menulis tapi tak sempat..hari ni baru aku ada masa skit..harapan aku bulan ni musna, hancur dan berkecai lagi..tapi kali ni aku sedih sangat..tak sedar, aku menangis semahu-mahunya depan staffku..huhuhu..cik p ku bertandang pada hari jumaat, 15hb julai 2011, jumaat yg lepas..aku start spotting dari hari rabu..dah berbunga2 hati aku..kononnya pregnen,hehe tapi tiba hari jumaat tu..laju jer cik p ku itu..sah-sahlah aku gagal lagi..belum rezeki bulan ni..namun aku takkan putus asa, aku akan terus berusaha sehingga ke ivf akan aku harungi..aku yakin Allah mempunyai perancangan yang lebih baik buatku..sebagai hambanya aku redha dan berserah padanya


ikut perancangannya aku akan buat ivf di hsnz di kuala terenggganu nov ni..dan aku sebenarnya mengharapkan aku akan hamil sebelum nov 2011 sebab kalau blh aku tak nak buat ivf .bukan kerana apa, aku terpaksa berjauhan dari cik abang utk sebulan nanti..aku akan stay kat kg selama rawatan tu di terengganu,cik abg kat kl..kenapa aku pilih hsnz kuala terengganu utk ivf?..sebab kos ..di sana kos ivf cuma rm3000-4000 sahaja sedangkan di kl ni paling murah pu rm8000..banyak bezanya kan..kebetulan plak aku mmg org trg, jadi senang jugaklah buat kat sana, blh stay nge parents aku jer..cuma yg tak bestnyer jauh dari cik ang ler..huhu. tapi demimua baby, ibu sanggup lakukan apa sahaja

Insyaallah..akan ada rezeki untuk ku satu hari nanti..sesungguhnya Allah Maha Penyayang

Wednesday, 13 July 2011

memang betul2 suspend...perut keras jer..asyik cramp je, buncit plak tu.kalu naik tangga skit mengahnyer ngalahkan berlari 5 km.tapi...tanda cik p nak bertandang pun ada..camno ni? cik abg plak cam dh mengharap. Walaupun katanya dia tak kisah kalau tak dpt baby lagi tp aku tahu dia pun mengharap sebenarnya.mngkin cik abg taknak tambah tekanan aku lg kut.thanks cik abg.

aku plak kena travel hr jumaat..balik kg. org kata kalu awal2 melekat ni tak elok travel jauh2..alahai, duhai baby, adakah dirimu wujud dalam rahim ibu sekarang atau..cik p yg sdg bersedia utk bertamu..sungguh ibu keliru anakku. Hati ibu tefllau mengharapkan kehadiranmu sayang,terlalu merindui tangisan si kecil.Ya Allah, berilah aku peluang utk mnikmati saat indah itu..amin

kalau ikutkan hasil tvs oleh doktor hamid arshat hr tu ada 4 folicel ..2 besar dan 2 kecil..tp entah mengapa doktor tak nak teruskan plan asal utk iui malah nasihatkan aku utk cub sendiri..aku pun hairan sebenarnya..lgpun ini bkn kali pertama perkara sebegini terjadi..dah 4 kali rasanya doktor tiba2 tak tefuskan dgn iui malah minta cuba sendiri.padahal aku dh makan clomid da hasil tvs ada telur matang..alasan doktor telur yg besar tak banyak dan tak cukup besar agaknya, jadi rugi kalau buat iui katanya..aku mmg frust tak jadi buat iui pada cycle ni..walaupun tanpa iui dan dan cik abg berusha keras kali ni, yalah folicel ada 4 kan..harap2 salah satunya dapatlh membawa berita gembira buat kami..insyaallah

Hari ni, lg 2 hr tarik cik p sepatutnya bertandang..aku mula tak keruan..tanda ia akan bertamu dah, pun ada..Ya allah, tabahkanlah hati hambaMu ini Ya Allah..kurniakanlah kami zuriat lagi Ya Allah..amiin

Saturday, 9 July 2011

lambatnyer.....

kenapa lambat sangat?.. Tanya seorang pakcik kepadaku..aku sedih? Entah..pelik?entah..kecewa?..mngki...kecewa sbb seorang pakcik yg tua seharusnya tahu akan jawapannya..namun masih juga mahu bertanya..dalm kekeliruan aku menjawab..nak buat camner pakcik..urusan rezki bkn hak saya..spontan jawapan tu keluar dr bibirku..ops, sorry ya pakcik kalau saya terkasar..aku sebenarnye selalu takde jawapan bg setiap soalan sedemikian..kerana ketahuilah betapa aku terlalu ingin mempunyai anak lagi dan lagi dan lagi....kepiluanku tak tergambar setiap kali anakku bertanya ..ibu,knapa aleya takder adik,kan best kalau aleya ada adik ..blh main, aleya bosan lh main sorang2 bu..ketahuilah anak, ibumu kini sedang gigih berusaha untuk mendapatkan seorang adik buat teman sepermainanmu..bersabarlah sayang, ibu sanggup lakukan apa sajer agaar impian kan jadi kenyataan..semoga di berkati, amiin

Friday, 8 July 2011

salam perkenalan

assalamualaikum

aku terpanggil untuk menulis..ingin berkongsi rasa dengan teman senasib,,semga resah di hati dapat dikongsi bersama...semoga usaha ttc bakal diberkati dan di makbulkan doa oleh Yang Esa, amin