mydreams

ke arah impian itu..akan terus melangkah walau seribu onak dan duri merentasi,,aku akan tetap tabah menuju IMPIAN ITU

Friday, 22 June 2012

Masihkah ada harapan

Saban hari rasa makin tertekan..entah kenapa saban hari aku asyik fikirkan tentang kehadiran zuriat lg dlm hidupku..terasa sunyi, sepi tanpa tangisan sikecil makin menghimpit perasaan..kasihan melihat suami yg nampak cam bosan jer ..aku tahu dia bosan tp tak pernah diluahkan..cuma sekali..aku ada tanya, abang bosan ke xder baby..jawapnya..erm, sampai satu tahap mmg rasa bosan sikit sbb adik dah besar,dah buat hal sendiri..betul kata suamiku..puteriku dah besar, dah ada dunianya sendiri..kini kami sgt2 rindu nak ada baby lagi..nak main2 nge baby, nak gomol2 baby, nak timang2 baby lagi..sebenarnya aku terlalu teringin nak gembirakan anakku dgn baby..dia terlalu mengharapkan ada baby..dia terlalu teruja bila jumpa baby..saban malam bertanya bila dia akan ada baby..kesian anakku..kesian suamiku..tp apakan daya, Allah Maha Berkuasa..kita hambanya hanya mampu berusaha, berdoa dan selebihnya kita serakan kepadaNya..mengharap rahmat dan kasih sayangNya..semoga doa dan rintihan di perkenankanNya..Amiiin...

Wednesday, 2 May 2012

Assalamualaikum..dah terlalu lama aku tak jenguk sini..hari ni hari ke 8 lepas et utk ivf kali keduaku..Alhamdulillah, aku transfer 2 embrio..mmg krg bilangannya berbanding ivf pertamaku..ya lah dulu aku transfer 3 embrio,ni 2 jer..tp aku amat berharap smg ada rezekiku kali in Ya Allah..amin

Saturday, 3 December 2011

TVS CD11 DAN CD 12

Bila dh tambah dos gonal ke 300iu, Alhamdulillah membesar lah skit telur aku bila tvs cd11..tp tu pun x cukup lg cam yg sepatutnya..sebenarnya ada sorang lg yg akan sama2 wat ivf ni kt kuantan..kata nurse telur dia dh besar dan opu dia hr sabtu 26.11.11...aku plak kena dtg lg esoknya,cd 12 jumaat 24.11.11..ni result tvs aku pd cd11: ovari kanan;15x20, 14x14, 9x10, 9x8..ovari kiri; 16x20,12x11,14x13, tebal dinding rahim 14..waktu tu aku rasa agak sedih sebab telur aku masih sampai 18..menurut doktor,kiraannya dua nombor di campur dan dibahagi 2,cth 20x15 (20+15=35/2=17.5)...tak putus2 aku berdoa semoga yvs esok ada berita gembira buatku, amiin.

aku ke HSNZ kali ni bertemankan ibu dan sepupu yg sudahku anggap seperti kakaku sendri..seawal 8 pg kami bertolak,singgah jap breakfast nasi minyak zaki.yummy,yummy..hehe..samapai hospital dah kul 9.15..lps daftar trs ke klinik o&g..oleh kerana hr ni hr jumaat, kaunter pendaftaran kt klinik rawatan harian ni tutup, jadi aku kena gi daftar kat kaunter masuk wad di bangunan wad HSNZ..Dr roziana yg wat scan hr ni, Dr nasir cuti..Alhamdulillah, telur aku dh ada yg besarn ikut saiz yg sesuai utk opu dan aku akan opu pada hr ahad,27.11.11..hr ni las inject,,horrraaaayyyyyyyy...tp mlm ni aku kena inject pregnyl kul 12 mlm kat punggung..sebenarnya blh datang cucuk kat hospital tp aku x ke sana, mujur k,kay,nurse hsnz blh tlg cucuk aku..so aku ke rumahnya mlm tu..tp terlambat sikit kul 12.30 baru sampai sbb sbl tu en.suami gi berurut, sakit belakang..kul 12 baru habis..huhu..aku dh cuak sebenarnya sbbkata k,kay x blh lambat inject kut telur tak matang masa opu nanti..pregnyl ni utk matangkan telur..

balik dr hospital lps tvs tnghari tu, dapat call dr uia kuanta, minta datang hr sabtu kul 10 utk breifinf sbg persediaan sbl opu..bertolak kul 8 pg dr rmhku, smpai sana dlm 10.30..huhu..aku di kehendaki berpuasa mulai kul 12 mlm utk bius pd hr ahad dan kena makan antibiotik pd kul 6 pg ahad..berdebar bukan main aku menunggu esok..yg berlegar difikiran..camner lah kalau aku tersedar sbl opu selesai..ramai yg kata sakit..alahai, Yaallah, permudahkanlah urusanku,amiin..tak putus2 aku berdoa...mlm tu aku tunaikan solat tahjjud,taubat dan hajat memohon rahmat dr Illahi semoga dpermudahkan segalanya..

Tuesday, 29 November 2011

Gonal f 300 iu

assalammualaikum..rindunya aku nk menulis kt sini..entry ni sebenarnya dh buat pada hr selasa 22hb nov 2011, pada cd9..lps tvs kali kedua..tp hasrat tertangguh sampai skrg sbb line internet 3G phone aku slow sgt kt kg..tu psl gak aku menyepi jer padahal terlalu byk benda nk aku cerita..bukan apa sbg kenangan buat zuriatku nanti,insyaallah..

aku mula tvs pada cd7..sepatutnya cd6 tp jatuh pd hr sabtu,klinik o&g hsnz k.trg cuti hr sabtu, so pospond hr ahad (20 nov 2011)..result utk cd7 ni memuaskan,Alhamdulillah..ovary kanan; 13x12,10,9,8x7 (3 biji), ovari kiri: 13x2,9x10,7x8, ketebalan dinding rahim 12(cantik kata doc,hehe)..doc srh aku teruskan gonal 225iu dan mula cucuk cetrotide (betul ke eja ni hehe) hingga cd 12..tvs kali kedua cd9 (selasa 22 nov 2011), oleh kerana telur nampak cam slow perkembangannya, doc tambah dos gonal ke 300iu..banyakkan..nurse pun kata tinggi dos tu..huhu kena cucuk sampai cd 12..resul cd9: ovari kanan; 10x13,11x13(2 biji), ovari kiri; 14x14(2 biji)11x10(3)..sikit jer beza dr cd7 kan..tu pasal lah kena tambah dos..

waktu aku menulis ni sebenarnya pd cd 16..aku baru jer tansfer embrio pagi tadi di uia kuantan..Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..insyaallah akan ku ceritakan nati perjalanan ivfku..skrg tgh baring dan bermulalah 2ww buatku, aku akan berada di kuantan ni selama 2 hari..hari ni aku duk kat le village resort, beserah, esok aku pindah ke de rhu resort..duk sorang2 dalam chalet ni, blh lah menulis kt sini dgn aman..anak dan en, suami masih duk mandi-manda kt kolam,xder lah yg mengacau,hehe..hari khamis 1 dec  balik kl..Ya Allah, rindunya kat rumah kt kl..yalah, dr hr sabtu 19 nov lagi aku dh blk trg.. semoga semua embrio yg berada dalam rahimku sekarang serasi dan damai di sana,semoga terus grow menjadi zuriat kami, amiiiin

Monday, 14 November 2011

CD1

perjuanganku bermula lagi.semoga kali ini dimakbulkan segala hajat di hati dan usaha kami berhasil,insyaallah..esok aku akan start cucuk gonal 200iu..esok gak aku kena ambik darah..selama 12 hari,tp stok yg ada utk 6 hr je..nanti time gi tvs pada hr ke 6 baru ambk stok ubat utk hari seterusnya..

Wednesday, 9 November 2011

GONAL 225 IU

eemmm...dah lama jugak aku biarkan rumahku ini bersawang..mungkin lps ni x lg kut sbb aku akan mulakan perjalanan ivf sebaik saja cik p berkunjung bln ni..dan sepertimana tujuan asal blog ni tercipta adalah untk catatan aku dalam perjalanan menuju impian.. 8 nov 2011, aku n en suami ke hsnz k.trg, kami kena ambik darah utk ujian saringan bg memastikan kami bebas dr penyakit hepatitis dan 2 lg tu aku lupa dh apa..kalu utk aku plak ada extra satu ujian penyakit rubella. aku juga dapat bekalan ubat..gonal f 225iu.tp untuk 5 hari dulu.selebihnya nanti dibekalkan lg bila dtg tvs pd hr keenam cycle ni..dr nasir amat galakkan pesakit yg nak buat ivf makan jus monavi..kena makan somi istri..aku ada gak lh beli tadi..rm120 sebotl dr staffnurse hsnz..semoga segala usaha diberkatiNYa dan segala urusanku dipermudahkanNya,begitu juga untuk semua rakan2 ttc yg lain,amin..

Wednesday, 26 October 2011

cantikkan..

apa yg cantik? tu, prm ngandung tu, cantikkan...huhu..mungkin kata2 tu spontan jer keluar dr bibir en suami, tp cukup buat akau bersedih..nyata sekali en suami juga skrg dh x sabar2 nak baby lagi..ya lah dah 8 tahun usia puteri kami, dah 7 tahun kami berttc saban bulan tanpa pernah jemu ..tanpa pernah tertinggal walau sebulan..macam2 cara perubtan kami cuba, pantang dengar ada bidan mahupun bomoh sekalipun kami pergi..dalam tempoh itu 4 iui dh kami jalani di 3 pusat perubatan di kl ni,..sebut pasal berurut, entah berapa org bidan dah aku pergi, sebut pasal perubtan tradisonal pun sama..macam yg dah aku dengar, ada makhluk halus dalam perut, ada benda yg makan benih ku saban bulan, ada yg bomohkan ku dengan ikat rahim agar x hamil..macam2..nak percaya sangat benda2 camni tak boleh, nanti blh jadi syirik plak,nauzubillah...

dan hari ini...aku masih lg gagal hamil..setiap bulan selama tujuh tahun bukanlah satu masa yg singkat...agaknya kesabaran en suami dalam menanti hadirnya baby sudah kian menipis...walau tak pernah diungkapkannya, namun dapat aku rasakan..lebih2 lagi dengan kegagalan iuiku baru2 ni..kesian sungguh aku  padanya, namun apa dayaku...masih ku ingat, bila waktu suburku dijangka tiba, suamiku yg terpaksa ke ipoh atas tuntutan tugas akan pulang jugak pd hr yg sama agar kami tidak terlepas waktu subur tersebut. walau penat sekalipun en suami tidak pernah merungut.bukan sekali,bukan dua kali..tak terhitung rasanya en suami berkorban sedemikian dengan harapan di akhir kitaran ku bulan tersebut akan hadir berita gembira, namun .harapan masih tinggal harapan..huhu

acap kali aku menangis tiap kali puteriku bertanya..ibu, bila ibu nak dapat baby..anakku, ibu tiada jawapan untuk soalan itu..sungguh ibu tak tahu sayang..pernah diminta agar aku mengambil anak angkat, katanya dia bosan, xde kawan..anak angkat pun xperlah..acap kali juga hati ini tersentuh melihat dia amat teruja setiap kali  berpeluang untuk bermain dengan baby..tak kira baby siapa, walau dimana..di kedai makan, disurau bila kami singgah solat atau dimana saja..raut wajahnya yg nampak sayu bila di ajak pergi meninggalkan baby tersebut amat mnyentuh perasaanku..maafkan ibu wahai anak..sesungguhnya ibu tak berdaya..seringkali ku berpesan, adik berdoalah banyak kt Allah, pasti Allah akan bagi nanti, cuma lambat skit jer..semoga puteriku memahami

kini, aku menunggu period kan datang utk mulakan ivf..sangat besar harapnku kali ini..aku tak putus2 berdoa semoga Allah permudahkan rezkiku..banyak blog2 kawan2 ttc yg menjadi rujukanku saban hari..semoga segala pengalaman yg dikongsi dapat memberi manfaat kepada semua yg sekapal..sesungguhnya perasaan kita ini hanya difahami oleh orang yg mengalami..terkadang mereka di luar sana tak faham atau mungkin tanpa sengaja telah melukakan kita walhal pada mereka itu tiada apa2..itulh perbezaan antara kita dan mereka..apapun kita tetap istimewa..